Verloop behandeling

Bevestiging en recept

Een week voordat de behandeling plaatsvindt krijgt u van ons een brief waarin de afspraak wordt bevestigd. Hierin zitten ook een tweetal recepten met gebruiksaanwijzing die u bij uw apotheek kunt ophalen.

Let op: als u twee bloedverdunners gebruikt moet in overleg met uw arts 5 dagen van tevoren stoppen.

Eerste behandelfase

Het plaatsen van de implantaten gebeurt onder plaatselijke verdoving. Er wordt een sneetje van ongeveer 3 cm in de onderkaak gemaakt. Het tandvlees wordt van de kaak losgemaakt en er worden 2 of 4 gaatjes geboord. Hierna worden de implantaten in de onderkaak geschroefd, ongeveer op de plaats van de originele hoektanden.

Er zijn dan twee mogelijkheden:

  • Er komen kleine dopjes op de implantaten en ze worden onder het tandvlees geplaatst.
  • Er komen hogere dopjes op waardoor de implantaten al door het tandvlees heen steken.

Bij patiënten die bloedverdunners of een hartklep gebrek hebben worden de implantaten altijd van hogere dopjes voorzien. Hierna wordt het tandvlees gehecht en mag u de prothese enkele dagen niet dragen!

De volgende dag
De dag na de ingreep willen wij u graag terug zien. De wond wordt bekeken en eventueel een controle foto gemaakt.

Tandprotheticus
Na de ingreep kunt u naar de tandprotheticus gaan die uw huidige prothese zal aanpassen. U kunt dan uw originele prothese weer dragen en u loopt dus niet zonder tanden, maar u mag er nog niet mee eten!!!

Hechtingen
Na ongeveer 10 dagen worden de hechtingen verwijderd. Het is verstandig wanneer de hechtingen er nog in zitten zacht voedsel te gebruiken.

Vastgroeien
Nu komt er een rustperiode van ongeveer 8 weken. Het bot kan dan aan de implantaten vastgroeien. Het is in deze periode belangrijk om de implantaten niet te belasten (dus ’s nachts de prothese uit!)..

Tweede behandelfase

Implantaten opzoeken
Na de vastgroeiperiode worden de implantaten weer opgezocht. Als de implantaten onder het tandvlees zijn geplaatst wordt de kaak weer verdoofd en worden er 2 of 4 kleine sneetjes boven de implantaten gemaakt. Vervolgens worden de dopjes uit de implantaten geschroefd en vervangen door dopjes die door het tandvlees heen steken. Als de implantaten in de eerste fase al door het tandvlees heen zijn geplaatst worden alleen de bestaande dopjes vervangen door een ander type.

Tandprotheticus
U kunt nu weer naar de tandprotheticus. Het is handig om al van te voren een afspraak hiervoor te maken zodat het vervolg vlot verloopt. De protheticus zal verder gaan met de behandeling en afdrukken maken voor de eventuele steg (het staafje waar de nieuwe prothese op vast zal klikken) en uw nieuwe prothese vervaardigen.

Controle
Als alles klaar is zien wij u graag nog een keer terug om te controleren of de prothese goed functioneert en het onderhoud goed verloopt. Daarna houden wij u ca. 2 x per jaar onder controle. Hiervoor moet u zelf even de afspraak maken. Wij wensen u veel plezier en gemak van uw implantaten. Indien u nog vragen heeft kunt u te allen tijde contact met ons opnemen.

H. van der Burg
Tandarts-Implantoloog

KTI Hilversum